Contemporary art i en gammal krigsbunker

Innan reklamaren Chrisitian Boros köpte en gammal övergiven bunker i centrala Berlin 2003 för att förvara sin privata konstsamling har den  fungerat som en skyddsbunker för befolkningen under kriget (det var själva syftet när den byggdes 1942, ritad av Hitlers chefsarkitekt Albert Speer), varit ockuperad av röda armén och fungerat som fängelse, varit en förvaringsplats för importerad exotisk frukt från Kuba, S&M-klubb, plats för teaterföreställning och senare nerstängd av polisen inför en planerandet av en stor nyårsfest.

För att få byggtillstånd har Boros byggt en lägenhet på taket till den 1000 m² stora och 18 meter höga byggnaden som räknas som lägenhetens källare. Väldigt flippat. År 2007 öppnade den första utställningen med över 500 verk i samlingen och utställningen har lockat konstelit från hela världen. Den andra utställningen öppnade år 2012 och vi var där förra veckan. På grund av säkerhet går man i guidad grupp om 12 personer. Byggnaden är verkligen enorm och avviker man från sin grupp är det lätt att gå vilse i de krokiga trapporna och långa korridorerna. All konst är från 90-talet och framåt och ett återkommande tema i alla installationer är ljud. Det är förbjudet att fota där inne och de som försökte fick stränga blickar av guiden, men lyckades med ett smygfoto på en installation i form av popcornmaskin som aldrig slutar poppa. Tänk om fyra år, då kommer hela rummet vara fyllt av popcorn.

Är du i Berlin och det minsta intresserad av konst, åk hit! Det går dock inte att göra något spontanbesök eftersom alla visningar och är guidade, ibland kan man behöva boka så länge som en månad eller mer i förväg, så ha lite framförhållning.

Hitta dit:
Sammlung Boros Bunker
Reinhardtstr. 20, Mitte
Boka här.

/Sofia

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: